Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Slugile grofilor au mandat de la PNL: dacă votează numele ”Rakoczi Ferenc” pentru Școala nr.10, zboară din partid!
Florin Răchitan  - Vineri, 18 Ianuarie 2019

Așa cum am anunțat, joi a fost convocat Biroul Permanent Județean al PNL Satu Mare, principalul subiect de pe ordinea de zi fiind scandalul din jurul propunerii schimbării denumirii Școlii nr.10 din Satu Mare în ”Rakoczi Ferenc”, în cinstea principelui Transilvaniei care a condus așa-numita Revoluție a Curuților împotriva stăpânirii habsburgice.

În condițiile în care cei doi viceprimari liberali ai municipiului Satu Mare își exprimaseră anterior susținerea pentru această inițiativă, a fost convocat BPJ pentru a clarifica poziția oficială a partidului în această chestiune, știut fiind faptul că fără voturile liberalilor un asemenea proiect de hotărâre nu ar trece prin Consiliul Local.

În urma dezbaterilor, membrii BPJ le-au dat un mandat clar celor doi viceprimari liberali: pot să voteze pentru schimbarea numelui Școlii nr.10 doar dacă se acceptă varianta denumirii ”mixte”, după modelul Școlii ”Bălcescu-Petofi”.

În acest caz, membrii BPJ al PNL Satu Mare au propus ca ”perechea” lui Rakoczi Ferenc pe tabla cu denumirea școlii să fie Pintea Viteazul, un haiduc legendar din Maramureș, care, de-altfel, a fost un aliat de nădejde al principelui maghiar în timpul revoluției din 1703 – 1711.

Născut într-o familie de mici nobili români din Țara Lăpușului, Pintea a făcut carieră militară în armata imperială habsburgică, dar ulterior a intrat în conflict atât cu stăpânirea, cât și cu grofii locali din regiune. A ales calea haiduciei și și-a format o ceată formidabilă, cu care a băgat spaima în grofi, fiind susținut, hrănit și adăpostit de țăranii iobagi din tot Maramureșul.

Auzind de isprăvile sale, liderul revoluției împotriva habsburgilor, Rakoczi Ferenc, l-a căutat și i-a propus o alianță, pe baza căreia el avea sarcina de a cuceri cetățile din Maramureș, inclusiv Baia Mare, sub zidurile căreia și-a găsit sfârșitul după ce a fost atras într-o ambuscadă.

A fost începutul sfârșitului pentru revoluția lui Rakoczi, armata acestuia depunând armele, până la urmă, pe câmpia de la Moftin și semnând Pacea de la Satu Mare, după o ”negociere” intermediată de contele Karolyi de la Carei.

A rămas legendar mesajul transmis de Pintea Viteazul principelui Rakoczi, în care îl asigura că își va onora partea sa din înțelegerea făcută între cei doi, dar să nu-i ceară ”prieteșug cu grofii”.

Dacă nu vor propune și nu vor vota denumirea școlii în varianta ”mixtă”, slugile grofilor de azi riscă, teoretic, să fie dați afară din Partidul Național Liberal. Sau, o perspectivă și mai neagră, să rupă partidul aproximativ pe linia de demarcație dintre vechile PNL și PDL, ceea ce va da peste cap inclusiv configurația actuală a Consiliului Local Satu Mare.

Tags: scoala  rakoczi  pintea  satu mare  
1546 vizite
Distribuie pe